Historie
UL-Godt Håp 1913
UL-Godt Håp ble stiftet i 1913. Det var dette ungdomslaget som la grunnlaget for grendehuset, og det var dem som bygde det første huset, som vi ser bilde av under. Dette huset var i bruk helt frem til 1951 da det nye huset var på plass. Det finnes dessverre lite opplysningen om når dette huset ble oppført, og tiden det var i bruk. Det eneste vi har fått høre er at det var mange fester, omentrent hver helg. Og at det ble brukt flittig.
I arkivet finner vi informasjon om at der ble utført noen enkle oppussinger på huset så sent som i 1950. Da var planene startet for å etablere et nytt hus, men det gamle måtte stelles litt slik at bygda hadde et samlingspunkt. Dette huset ble, bare en liten stund etterpå, utsatt for en kraftig storm. U.L Godt Håp fikk utbetalt forsikringspenger, som ble brukt i det nye huset. Det gamle huset ble revet når det nye ble satt opp.

Foto: Jarle Gundersen, via Facebook. Årstall ukjent
I arkivet har vi funnet de eldste statuttene som stammer fra oppstartsårene. Her siteres innledningen:
¨Ungdomslaget Godt Håp's formål er å samle ungdommen i Indre Eidsfjord til samarbeide og forståelse av hverandre, strebe efter å skape en sund ånd inden dens midte, samt forsøke å bibringe disse forståelsene av en virkelig ungdomsoppgave.¨
¨Dette gjøres ved foredrag om almendannede emner såsom: Kirkehistoriske, historiske, literære og naturvitenskapelige emner o.s.v. Diskusjon om emner av forskjellige slags , opplesning av gode og sunde bøker av forskjellig innhold, smat sang og lek. Alt innenfor som mulighetens grenser. Laget skal også strebe efter at få sitt eget bibliotek og sin egen avis.¨

Her er den gamle fanen til U.L Godt Håp. Bildet er tatt 08.02.23

Dette gamle maleriet står på huset - Årstall ukjent

Foto: Arkivet
På denne tiden var der firmaer som reiste rundt og hadde filmoppvisninger i bygdene i Norges land. De hadde med seg filmapparater og viste frem de annonserte filmene. Dette brakte stor interesse, og vi har mange brev i arkivet, som viser bestillinger og forespørsler om slike tjenester. Et firma som drev med dette het ¨Kinematografbyrået AS¨. Firmaene planla turneer, og sendte så forespørsler til bygdehusene, for å reservere lokalet når de kom.

Foto: Arkivet - Her ser vi en forespørsel fra ¨Husby Kinobyrå¨ Man kan vel si at ting har endret seg i dag
Biblioteket som de ønsket seg, fikk de og på plass. Vi har funnet brev der ungdomslaget bestiller ¨bokkasser¨ fra et firma i Trondheim. Disse kassene var til låns, og skulle sendes i retur så fort de var ferdiglest. Der var i tillegg et lokalt lager på huset. Vi har noen få eksemplarer av sangbøker og ¨spørsmål og svar¨ bøker som var populære.
Det var et broderskap på den tiden, som vi kanskje aldri vil få kjenne på igjen. Alle medlemmene hadde et sterkt eierskap til bygdehuset, som på slang ofte ble kalt ¨lokalet¨. Til og med når folk ikke kunne møte på festen, sendte de meget formelle brev, med lykkeønskninger til sine med medlemmer. Vi har funnet mange slike brev i arkivet. Noen fra Svalbard, noen fra Kanariøyene og noen fra Harstad.

Foto: Arkivet - Her ser vi eksempel på et slikt brev
På 40-tallet ble tanken om et nytt bygdehus realisert. Behovet for bedre plass og oppgraderte fasiliteter meldte seg. I 1948 startet arbeidene med å utbedre veien opp til lokalet. Det ble kjørt mange lass, over flere dager, med sand. Sanda ble hentet i holmstaddalen ved et grustak. Der er lite informasjon om hvordan veien ble laget, men man kan kanskje tenke seg at det var mye handarbeid. Veien var klar i samme år, og allerede da startet fraktingen av materiell. Materiellet ble hentet ved samvirkelaget i Kjerringvika, og ble fraktet med Bjørn Ovik sin lastebil, opp til tomta. Det ble fraktet materiell over flere dager. Det var trelast ved samvirkelaget, men noe av materiellet kom med båt, etter bestilling.
I 1950-51 ble huset bygd. Huset ble bygd av en murstein som kan minne om Frøskelands-stein. Takkonstruksjonen var av treverk, og ble isolert. Takplatene var av blikk, og vinduene av ett-lagsglass. Huset besto av en scene, sal, en restaurant og et kjøkken, samt toalett. Det var bare en etasje i bygget da, og takhøyden var veldig høy. Så høy at der i senere år ble bygd en ekstra etasje. Den 24. desember 1951, ble siste spiker på verket satt. Da gjensto bare noen småting, slik som trappa utvendig. Den 26. desember ble bygda invitert til innvielse. Det kom ca. 400 mennesker, og huset fikk virkelig ilddåp. Alle var fornøyd med festen, og de gjentok suksessen både den 28. og på nyttårsaften.
Vi har dessverre ingen bilder fra lokalet slik det var da. Dersom noen skulle ha noe liggende, er vi veldig interessert! Det eneste bildet vi har er det som kommer i neste kapittel, tatt i 1980.
Tiden etterpå besto av mange møter, og fester. Ungdomslaget hadde en årlig tradisjon med fjelltur. Denne ble avviklet da det etter hvert ble dårlig oppmøte på disse turene. Alle årsmøter skulle starte med sang, og der var underholdning under møtet. Vi har et referat fra saken om stormen, som påførte skade på lokalet i 1950. Dette kan regnes som en trist sak, og man kan tenke seg at stemningen var der etter. Selv om det var dyster stemning under møtet, ble møtet hevet med påfølgende dans.
Vi har funnet et referat ifra prosjektet ¨Rivning av Gamle Holmstad Skole¨. Da den nye skolen skulle bygges i 1964, ble det startet en prosess med å kvitte seg med den gamle. Dette bygget var for gammelt og for slitt til å videreføres, i tillegg hadde behovene endret seg og det var bruk for et større og mer moderne skolebygg. I et årsmøte for U.L Godt håp, fikk styret årsmøtets fullmakt, til å legge inn bud på skolebygget. Styret behandlet så saken i et møte 18.02.65, og det ble enstemmig vedtatt å be kommunen overdra bygget, vederlagsfritt, eller så billig som mulig, maksimum 2000kr. Kommunestyret vedtok, med et stort flertall, at bygget skulle overdras gratis, imot at ungdomslaget skulle bygge et rom som skulle være til gratis benyttelse for bygda.
Da skolebygget var fullt av møblement fra både gamle Sildpollen skole og Frøskeland skole, fikk de bare lov til å rive utvendig kledning til å begynne med. 25.juni 1965 startet rivningen, med en arbeidsstyrke på fire mann, som senere økte til seks. De fikk etter mye om og men lov til å mellomlagre det gamle skolemateriellet inne på det nye skolebygget, dette gjorde at de kunne fortsette rivearbeidet den samme sommeren. All rivningen og for det meste bort-kjøringen var ferdig sist i juli. Arbeidstiden hadde da vært 5 uker.
Ved henvendelse til Olaf Hanssen, fikk laget lov til å lagre materiellet på hans tomt, noe de var veldig takknemlig for. Etter materialene kom opp til lagringstomta ble arbeidet med å trekke spiker startet. Dette ble gjort på dugnad, og det ble 4 kveldsøkter. Materialene ble så lagt på lagring, og der lå de helt til byggingen av det nye bygget fant sted, tidlig på 80-tallet. Regnskapet etter prosjektet sier at det kostet totalt 7675,90kr å rive bygget, og få det fraktet til tomta.
På starten av 80-tallet når arbeidet med utbygging og rehabilitering av huset startet, ble driften omgjort fra ungdomslag til grendelag. Alle som da hadde eiendeler i ungdomslaget, fikk andeler i grendelaget.


Slik var det på den tiden - årstall 1950
En gammel festplakat for U.L Godt Håp
Indre Eidsfjord Grendelag
I 1982 ble det, for første gang, valgt et styre for det som nå var et Grendelag. Styret besto da av:
Styreleder: Atle Nikolaisen
Styremedlemmer: Bjørn Ovik, Nancy Johnsen, Kjell Østingsen og Oddmund Olaussen.

Foto: Odd Roger Dahl, 1980 - bildet er tatt rett før utbyggingen og rehabiliteringen på starten av 80-tallet
Det ble på denne tiden planlagt en utbygging og restaurering av huset. Hall og Kjøkken skulle etableres, og Storsalen skulle bygges. Det ble og laget lokaler under scenen i storsalen, som senere ble tiltenkt barnehage.
Det ble bevilget 400.000kr i kommunale midler, og millionbeløp i stats og fylkestilskudd.
Odd Roger Dahl som på denne tiden satt som kultursjef i Sortland Kommune, var med å skrev en anke til kongen i statsråd, da fylkeskommunen ga avslag på statstilskudd til grendehuset. Den anken fikk medhold, til stor jubel for bygda.
Tegninger og planer ble utført av Eskild Brønnlund fra stranda/Sortland.
Rolf Brønnlund var byggeleder. Når Byggingen startet var dugnadsinnsatsen meget god. Den lokale innsatsen økte betraktelig etter at huset kom under tak.
Eidsfjord Husmorlag gav et betydelig bidrag til inventar. De kjøpte inn kopper og kar og gav dette til grendelaget. Første innvielsesfesten av nybygget var i 1984. Det var noen som på dette tidspunktet mente at det ikke var lov å holde offentlig fest, uten oppvaskmaskin. Kjell Østingsen fikk i oppdrag å ringe til helsesjef Arne Vassbotn for å spørre om dette. Vassbotn svarte at det i alle år hadde vært fester hvor kopper og kar ble vasket i varmt vann, så det skulle gå fint denne gangen og.
I restauranten skulle taket senkes. Dette ble gjort for å få en ekstra etasje i bygget. Dette var et stort arbeid, som Helge Johnsen var byggeleder for. Restauranten og øvrige rom i den gamle delen, ble innvidd i 1986.

Noen av dugnadsarbeiderne. Her fra innvielsen av restauranten i 1986.
Fv: Ragnhild Reinholdtsen, Hanna Nikolaisen, Eldbjørg Hansen, Jensine Pettersen (bak), Johanna Wessel, Karstein Hanssen, Walter Eilertsen, Arne Østingsen, Reidar Nikolaisen, Wilhelm Eliassen, Sten Hansen, Hans Brønnlund. Foran, Ferdinand Nytoft (sittende bak), Bergliot Albrigtsen, Edit Nytoft, Harald Hansen og Vidar Hansen
Her kommer noen bilder fra innvielsen av det nye tilbygget i 1984.



Foto: Arkivet - Her fra innvielsen av det nye grendehuset.
Huset har vært i flittig bruk etter innvielsen. Eidsfjord blandakor har hatt mange konserter, øvelser, arrangert stevner osv. på huset. Korpset var litt til og fra på denne tiden og hadde mange år uten drift. Der ble arrangert stevner av korpset også, og der kom korps fra alle kanter. Det ble inngått en avtale med Sortland kommune angående leie av lokale til barnehage og ungdomsklubb på starten av 90tallet. U.K Punky ble i mange år en hit på lokalet, for de unge vell og merke. Grendelaget hadde grei fortjeneste av å leie ut til dette formålet, men det ble mange saker ang. hærverk og lignende. Mange av årsmøte referatene fra denne tiden, refererte til at ting ble stjålet, ødelagt og ramponert. Det var en mengde naboklager en stund også. Regner med at ungdommene, som i dag er godt voksen, har mange gode minner!
Et av de større dugnadsarbeidene som ble gjort på denne tiden, var monteringen av lyktestolper fra hovedveien og opp til lokalet. Hele denne jobben ble utført på dugnad, og styret skrev i årsmøtereferatet at de var veldig fornøyd med innsatsen, selv om det ble et kostbart prosjekt.
2000 tallet
I senere år har huset vært brukt primært til kulturelle formål. Her har vært arrangert alt ifra konserter og revyer, til bryllup og begravelser. Da korpset i bygda ble gjenopplivet i 2007, ble det fast inventar med konserter på huset. Etter hvert som korpset ble større flyttet de øvingslokale fra Holmstad Skole til Grendehuset. Her har de den dag i dag sine øvelser, lagerrom og konserter. 4H, og Eidsfjord Pensjonistforening har også faste avtaler på huset, hvert år. Pensjonist foreningen skal nevnes at har vært en solid støttespiller for grendelaget og gått frem som et godt eksempel. De leier lokalet til alle møter, om det er medlem eller styremøter. Aldri har de spurt om rabatert pris.
Grendelaget har arrangert loppemarked, fester og mye mer for inntekt til huset. Mange arrangementer med godt resultatregnskap og mange med ikke fult så bra resultater. Oppmøtet har variert en del, alt etter hva som blir arrangert. Slik har det også vært, så langt bak i tid som arkivet vårt rekker. (1947)
Eidsfjord Barnehage holdt hus i lokalene under scenen, og har dermed bidratt stort til økonomien på huset. Disse lokalene ble etter hvert lite egnet til barnehage. Lekeapparatene var gamle, det var lite plass, og lokalene var begynt å bli slitne. Da ga kommunen beskjed om at de ønsket å flytte barnehagen til Sortland. Det ble opprør i bygda. Etter stor innsats fra bygdefolket, snudde kommunen og ble enige om at barnehagen skulle bli på Holmstad. Her er det sikkert mange navn som kunne vært nevnt, men vi drar alle under en kam her.
Det ble så lagt planer for utbygging av ny barnehage. Da avtalen med kommunen var signert, kunne grendelaget søke lån for å realisere utbyggingen. Det første spadetaket ble gjort 1.juli 2013, og barnehagen var klar til innflytting i juni 2014. Dette prosjektet ble realisert etter masse frivillig arbeid fra lokale bygdefolk, og vi kan takke dem alle. Realiteten er at grendelaget hadde slitt uten denne inntekten, da lån og driftskostnader skal betales. Avtalen med kommunen var på 10 år, og går ut i 2024. Dermed starter nå en prosess med å fornye avtalen, slik at vi fortsatt er betalingsdyktig på lånet.
Barnehagen er i full drift og er stadig under utvikling, nå nylig ble uteområdet utvidet, med ny inngjerding.

Fotograf: Carina Hilling, 1. juli 2013

Foto: Sortland Kommune
I senere år har det vært utført en del oppgraderinger på huset. Resturanten fikk en overhalling, der mikseboden til U.K punky ble revet, og det ble satt opp en ny disk. Veggene ble malt opp og det ble montert nye gardiner og lampetter. Det ble montert varmepumper i Storsalen og Resturanten. Kjøkkeninnredningen ble byttet, og dette ble en stor jobb. Der ble montert ny komfyr, induksjonsplatetopp, nytt kjøleskap osv. Nå har vi et veldig bra kjøkken, med moderne overflater. Taket på den gamle delen av huset ble byttet i 2022. Dette ble et kostbart prosjekt som vi heldigvis fikk inn masse sponsormidler på. Scenen har fått en oppgradering med nye gardiner, og opprydding av gamle ting og tang. i skrivende stund blir der montert opp fiber på huset. Dette gjør det mulig å arrangere konferanser, lan og lignende. Det er bestilt inn en ny lyd og lys-rigg til storsalen. Dette ble gjort i samarbeid med Eidsfjord Pensjonistforening. Her har vi og fått god hjelp fra sponsorer. Det blir scene-lys, disko-lys og skikkelig god lyd, så det er bare å glede seg.
Alt arbeidet, nevnt i avsnittet over her, ble gjort på dugnad, bortsett fra takbyttet.

Foto: Johan-Martin Johansen - Her ifra ¨Grisefesten¨ i 2022. - Feiring av nytt tak
Vi i styret arbeider, slik som tidligere styrer, for at huset skal holde en viss standard, samt modernisering og videreutvikling av tilbudet. Det er lagt ned et stort arbeid med å fikse denne nettsiden, og med å utvikle en egen facebook-side for huset. Dette er gjort for å øke tilgjengeligheten, og for å nå ut til flere kunder. Systemet med ¨utleieboka¨ er skrinlagt, og alt av utleie er nå digitalt. Dette gjør at alle i styret har kontroll på når lokalet er leid ut, rett fra egen mobiltelefon.
Vi satser på at utviklingen av huset fortsetter og at bygda fortsetter å bidra med stor dugnadsånd. Grunnen til at huset er her i dag, og har den standarden det har, er ene og alene på grunn av dugnadsarbeid.
Det er mulig noen ting er utelatt fra denne teksten, og alt får ikke plass på siden dessverre. Det har vært utført veldig, veldig mye dugnadsarbeid. Og alt har vært like nødvendig!
På vegne av bygda, styret og meg selv: Tusen hjertelig takk til alle som har jobbet hardt for å få på plass dette flotte bygdehuset! Jeg håper å se sambygdingene (og folk utfor bygda) i fremtiden, på arrangementer og dugnader!
Skrevet av Johan-Martin Johansen
Februar 2023